I förra veckan läste jag detta inlägg på Svenska Dagbladet. Den handlar i korthet om att svenska lärare inte får tillräcklig kunskap på lärarutbildningen kring hur man faktiskt lär eleverna att läsa. Det har florerat en hel del metoder genom åren, bland annat helordsläsning. Nu vet vi dock att det som fungerar bäst är att lära barnen vilja ljud som hör till vilken bokstav och att koppla ihop detta.
Vet ni, ibland tänker jag att vi montessoripedagoger gör bäst i att sitta still i båten när pedagogiska trender drar fram som en löpeld. För när den dragit förbi visar det sig att vi hade rätt från början. För just precis såhär gör ju vi med läsinlärning. Lär barnen ljud och bygger ord. Sedan börjar de ljuda och läsa. Sen 1907. Nedan ser ni bild på det allra första rörliga alfabetet som Maria Montessori skickade i ett kuvert till sin vän och medarbetare Anna Macheroni.
Sambon berättade nyss hur dottern för 30 år sen gjorde samma sak framför den nya fina datorn med tangentbord. Ljuda och skriva. Olika verktyg, samma metod.
💡Tips från flödet
Klicka på respektive bild så ser du hela inlägget.
📖Boktips
För en tid sedan tipsade jag om att den här trevliga boken “The soul of a child” finns på Storytel. Jag glömde dock tala om att ni måste ställa in i appen att ni vill kunna se böcker på engelska för att hitta den. Hur du gör för att ändra den inställningen ser du om du klickar här.
💫De praktiska övningarna är Livet!


The first thing to realize about these exercises of practical life is that their aim is not a practical one. Emphasis should be laid not on the word ”practical” but the word life. Their aim (as of all the other occupations presented to the children in the prepared environment) is to assist development.
(E.M. Standing i Maria Montessori - her life and work, kapitel 8.)
Här följer nu texten om Praktiska livet övningarna för dig som är eller blir betalande prenumerant.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Fokus Montessori to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.